W "RereKumkum" mamy apetyt na zdrowie!
Każdego dnia zdrowo jemy i zdrowo rośniemy!

Jak się odżywiamy?

Wiemy, że żywienie w pierwszych latach życia dzieci stanowi podstawę kształtowania się nawyków odżywiania w przyszłości, dlatego ważne jest dla nas aby stwarzać dzieciom okazję do spożywania różnorodnego ale przede wszystkim zdrowego jedzenia.

Posiłki przygotowuje dla nas specjalizująca się w żywieniu dzieci firma cateringowa, co daje nam gwarancję odpowiednio zbilansowanej i dostosowanej do wieku najmłodszych diety.

Podczas pobytu w Klubie zapewniamy maluchom 3 posiłki dziennie:

  • Śniadanie – składa się z zup mlecznych z dodatkiem: kaszy jaglanej, płatków owsianych, kukurydzianych/pieczywa mieszanego typu: razowy, graham/domowej wędliny wysokiej  jakości/serów i twarogów/ warzyw sezonowych typu: pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka
  • Obiad  – składa się z dwóch dań: zupy przygotowywanej na wywarach mięsno-warzywnych z dodatkiem warzyw, kasz, makaronów, ryżu oraz II dania – mięs i ryb pod różną postacią, potraw mącznych typu naleśniki, pierogi/dodatków: ziemniaków, ryżu, kasz różnego rodzaju (gryczana, kuskus)/gotowanych warzyw i surówek
  • Podwieczorek – składa się z owoców sezonowych/dań lekkich typu kisiele, budynie, deserki na bazie twarogów, jogurtów/domowych ciast i przekąsek np. ciasteczek zbożowych

Bez konserwantów i sztucznych dodatków

W żywieniu naszych maluchów obowiązują u nas ścisłe standardy jakości:

  • produkty wykorzystywane do gotowania są zawsze świeże, naturalne i jak najmniej przetworzone
  • nie używa się żadnych polepszaczy (typu Vegeta) a smak i zapach uzyskuje się dzięki różnorodnym ziołom – majeranku, tymianku, bazylii, oregano, natki pietruszki, koperku itp.
  • do minimum ogranicza się używanie soli i białego cukru, mąkę pszenną zastępuje się mąką żytnią, orkiszową lub kukurydzianą a biały ryż – brązowym, pełnoziarnistym
  • korzysta się z dobrych jakościowo olejów (olej rzepakowy tłoczony na zimno), oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,  prawdziwego masła, masła klarowanego. Nie stosuje się tłuszczy utwardzonych (np. margaryn)
  • korzysta się nie tylko z nabiału pochodzenia krowiego, ale także koziego i owczego,
  • dania zawsze komponowane są z uwzględnieniem sezonowości produktów,
  • podstawę kuchni stanowią uprawiane lokalnie warzywa, obiady mięsne serwuje się 2-3 razy w tygodniu, rybne – co najmniej raz w tygodniu
  • do picia podaje się dzieciom głównie niegazowaną wodę, herbatki i kompoty owocowe
  • w codziennej diecie nie ma miejsca dla słodzonych napojów, gotowych soków w kartonach oraz wszelkich słodyczy typu: cukierki, batoniki, chipsy itp.

Kształtujemy kulturę jedzenia

W "RereKumkum" dbamy o kształtowanie odpowiedniej kultury jedzenia, poprzez:

  • stałe pory spożywania posiłków (zgodnie z ustalonym planem dnia)
  • naukę zasad właściwego zachowania się przy stole
  • ćwiczenie umiejętności samodzielnego jedzenia łyżką lub widelcem oraz picia z kubka
  • nie zmuszanie a umiejętne zachęcanie dzieci do jedzenia
  • przyjazną atmosferę przy wspólnym spożywaniu posiłków

Wysokość dziennej stawki żywieniowej wynosi:  14 zł/dzień

 
©2017 RereKumkum.. Wszelkie prawa zastrzeżone. 1/20/49508
Projekt i realizacja: Kilos.pl